Usva-lehden kilpailunovelli: Tutkimuspäiväkirja

Olen kirjoittanut aikaisemmin siitä, että kilpailuihin osallistuminen voi toimia hyvänä motivaattorina tekstien kirjoittamiselle, sekä pitänyt ylistyspuheita verkkolehdille. Joskus keväällä yhdistin nämä kaksi ja osallistuin suomalaisen spekulatiivisen verkkolehden Usvan novellihakuun.

Novellini Tutkimuspäiväkirja pääsi seitsemän voittajatekstin joukkoon.

Tekstin taustoista:

Kirjoitin Tutkimuspäiväkirjan alun perin Jyväskylän yliopiston luovan kirjoittamisen kurssille. Se on osa tekstikokoelmaa, jonka novelleja yhdistää kaksi asiaa: 1.) Kaikki sijoittuvat tulevaisuuden Suomeen 2.) tyyli- ja rakennekokeilut

Aluksi suunnittelin tekeväni useita yhden sivun mittaisia proosaruno-scifi -kokeiluja, mutta kokoelman teksteistä muodostui hyvin erilaisia. Tutkimuspäiväkirjassa rakennekokeiluna toimii varsinaisen tarinan tapahtuminen alaviitteissä.

Sitten tulee paljastus: en ole varsinaisesti mikään scifi-kirjoittaja.
Itseasiassa ennen tuota viime vuoden kurssia en ollut koskaan aikaisemmin kirjoittanut spekulatiivista fiktiota. Scifi on alkanut kiinnostaa minua vasta parin viime vuoden aikana ja ehkä hieman hassua reittiä: nuortenkirjojen kautta. Olen ammatiltani kirjastopedagogi ja työhöni kuuluvat nuorten kirjavinkkaukset.

Kirjallisia kiinnostuksen kohteitani ovat lyhytproosa, proosarunous ja kokeellisuus, erityisesti tekstin rakenteissa. Perinteisesti vahvasti tarinalähtöisessä scifissä näiden elementtien mukaan tuominen on ollut kiinnostavaa.

Lukekaa tarina, kommentoikaa ja käykäähän lukemassa myös muuten Usva-lehteä. Kotimainen spefi kunniaan!

Tutkimuspäiväkirja

 

Kuva: kuvataiteilija Iida Lotta Räsänen

 

2 thoughts on “Usva-lehden kilpailunovelli: Tutkimuspäiväkirja

Add yours

  1. Mielenkiintoinen loppuviiterakenne! Novelli tuli luettua kahteen kertaan, ensin tutkimuspäiväkirja ilman viitteitä ja sitten viitteiden kanssa. Loppuratkaisu oli ennalta-arvattava ja asetelma scifistä tuttu, mutta se ei haitannut, koska rakenne ja pienet oivallukset tuntuivat olevan novellin juttu. Löytyykö näitä novelleja jostain lisää?

    Tykkää

    1. Kiitos kommenteista! Tämä novelli kuului tosiaan osaksi kokoelmaan, jossa pointtina oli rakenne- ja tyylikokeilut. Koska kyse on kokeiluista, en ole julkaissut tekstejä missään. Pari kokoelman teksteistä on parhaillaan Novan finaalissa ja voi olla, että julkaisen ne kisan jälkeen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: